2016. július 17., vasárnap

"Tartsd a jószágot természete szerint..."

Nagykörűben a gyepen

korábbi bejegyzésemben írtam arról, hogy a Hortobágyon belülről is láthattam egy gyönyörűséges és hatalmas lóistállót, amiben minden egyes lónak külön „szobája” van – de mondjuk inkább doboznak, hisz ez a neve: box.

Azt is írtam, hogy furcsa volt, hogy azokat az állatok, akiknek a lételeme a legelés, a nyargalás, a szabad levegőn való lét, bezárják a méretükhöz képest kicsi boxokba, ahonnan tréningezni kiviszik őket, jó esetben naponta egyszer, és persze biztosan tökéletes tápokkal kiegészített takarmányt is kapnak Csakhogy ez tévút: a Természettől elszakadt ember a saját mércéje (és kényelme) szerint tartja a lovat. Csakhogy a ló nem ember. 
De az ember olyan esztelen, hogy azt hiszi, hogy eszesebb a Teremtőnél.

Gondoljuk csak át, hogy eredendően, azaz természeténél fogva mire is van szüksége a lovaknak?

TÉR
TÁRS
TAKARMÁNY

A legfontosabb a tér, a ló akkor érzi magát biztonságban, ha elszaladhat, minthogy eredendően azaz természeténél fogva, a ló menekülő állat: először menekül, aztán „gondolkozik”. A lovaglás szempontjából ennek fontos jelentősége van, de most az a lényeg, hogy bezárva egy cellába ezt nem kaphatja meg. A ló nem akkor érzi jól magát, ha szép kovácsoltvas kerítése van, hanem ha van menekülési lehetősége.

A második a társ. A ló eredendően, azaz természeténél fogva közösségi lény, természetes közege a ménes. Jobban érzi magát egy csapat utolsó tagjaként, mint egyedül. Ennek a ló-ember kapcsolatban ugyancsak több szempontból jelentősége van, de most csak a tartásról beszélünk: bezárva egy cellába ezt nem kaphatja meg. 

És ha tetszik, csak a harmadik a takarmány – persze ezt az előzőek kiemelése miatt írom, illetve ahhoz képest, hogy ezzel sokat foglalkoznak a modern lótartásban. Mindenféle drága nagyonprofi takarmányokból lehet választani a piacon. Eredendően, természeténél fogva a lónak legideálisabb, ha válogatva legelhet. Ehhez alakult ki az emésztőrendszere – ami meglehetősen kevéssé hatékony, ezért van, hogy a ló jóformán állandóan legel, ha teheti. (Felmerül az emberben, hogy a Jóisten azért teremtette a lovat, hogy karban tartsa Eurázsia nagy füves pusztáit:)


Tudjátok, hogy nem vagyok lovas ember, de mélyen megérintett, ahogy a ló-ember kapcsolatban megmutatkozik a modern kór a modern korban.  Ide tartozik még a jártatógép „intézménye”, vagy hogy most a lovas fejlesztéseket támogató pályázatokban előírják a boxos istállókat, sőt egyáltalán, hogy a városi „állatvédők” a szabadtartás miatt jelentik fel a gazdát, nem a dobozban tartás miatt, nem is beszélve az általános „korszerű”, azaz a modern kor szerinti iparszerű állattartásról. Számtalan szemnyitogató munka elérhető a neten, de ha a lótól és a hagyománytól indultunk, Kassai Lajos filmjét ajánlom, nagyon tanulságos: Tartsd a jószágot természete szerint!

 Péter lovai megkapják ezeket a feltételeket, és köszönik szépen nagyon jól érzik magukat. 
Kiegyensúlyozott, nem túl hisztis lovak. :)

A következő bejegyzésemben még egy kicsit foglalkozom ezzel a témával, mert absz. saját tapasztalataim is vannak ezen a téren. 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, kérlek oszd meg a facebookon az ismerőseiddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése